Bevrijdingsfestivals door het land

Guus Meeuwis, The Boris & Wicked Jazz Experience en Junkie XL zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de dertien Bevrijdingsfestivals benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2010. De Ambassadeurs bezoeken op 5 mei de verschillende festivals met een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. Zij treden op de festivals op, maar laten ook horen wat zij van de vrijheid vinden.

De Ambassadeurs van de Vrijheid staan op hun eigen manier stil bij vrijheid. Guus Meeuwis: "Het is goed om bij de vrijheid stil te staan, omdat vrijheid af en toe toch nog zo ver weg lijkt. Het is niet voor iedereen een vanzelfsprekend gegeven. Ik denk dat het begint bij geloven in vrijheid. Als we blijven inzien hoe belangrijk het is, dan moet het lukken. Ik geloof dat het kan. Op 5 mei gaan we met alle Ambassadeurs de dertien festivals af, dat vind ik mooi. Muziek maak je met elkaar, vrijheid maak je met elkaar." Guus Meeuwis treedt op in Roermond waar ook de Start Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei plaatsvindt en daarna in Groningen, Almere en Den Bosch.

Unieke samenwerking
Speciaal voor de Bevrijdingsfestivals gaan Boris en The Wicked Jazz Sounds Band een samenwerking aan. "Vrijheid is het belangrijkste ter wereld, om daar Ambassadeur voor te zijn is een waanzinnig grote eer." vinden zij. Boris geeft aan dat voor hem vrijheid gelijkheid is voor iedereen. "We zijn één wereld met iedereen één paspoort." The Wicked Jazz Sounds Band vult aan: "Vrijheid is de mogelijkheid tot zelfontplooiing, de ruimte krijgen om je eigen koers te kunnen varen en te kunnen zijn wie je bent." De twee bands spelen samen als The Boris & Wicked Jazz Experience op de Bevrijdingsfestivals in Assen, Wageningen, Rotterdam en Zeeland.

Internationale bekendheid Junkie XL woont in Amerika en vindt keuzevrijheid erg belangrijk. "Er is niets zo belangrijk dan je eigen keuzes kunnen maken. Zoals ik mijn eigen artistieke keuzes maak en mijn eigen muzikale weg kies, moet dat voor iedereen gelden: muzikanten, kunstenaars, activisten, politici. Mensen zoals jij en ik overal ter wereld moeten kunnen bepalen wat ze willen zeggen en doen. Daarom ben ik erg trots dat ik dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid mag zijn. Want vrijheid moet gevierd worden!" Met dank aan KLM is Junkie XL op 5 mei in Nederland en speelt hij op de festivals in Utrecht, Haarlem, Amsterdam, Leeuwarden en Zwolle.

Bevrijdingsfestivals
De 13 Bevrijdingsfestivals, in alle provincies en de hoofdstad, zijn gratis toegankelijk en elk jaar goed voor meer dan 900.000 bezoekers met ruim 250 bands op een 40-tal podia. Daarmee zijn de Bevrijdingsfestivals het grootste eendaagse culturele evenement in Nederland. De festivals worden in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei georganiseerd. Er is van alles te beleven op muzikaal en cultureel gebied. Het draait deze dag niet alleen om feestvieren, maar ook om met elkaar aan de slag te gaan voor de vrijheid.

Bezoekers worden uitgedaagd hun steentje bij te dragen en aan te geven wat zij vinden dat er nodig is voor vrijheid wereldwijd. Dit kan onder andere op het Plein van de Vrijheid waar het draait om thema’s als (on)vrijheid, democratie en mensenrechten. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft vier NGO-partners, Amnesty International, Cordaid / Mensen in Nood, VluchtelingenWerk Nederland en War Child, die vanuit hun eigen invalshoek aan vrijheid werken.

Tijdens de Bevrijdingsfestivals levert de Koninklijke Luchtmacht elk jaar een bijdrage door de artiesten te vervoeren in transporthelikopters. Meer informatie op: www.bevrijdingsfestivals.nl.

FOK! en het bevrijdingsfestival
Ook wij besteden dit jaar veel aandacht aan het bevrijdingsfestival! Hoe? Op alle dertien bevrijdingsfestivals zijn FOK!fotografen aanwezig voor een fotoverslag! Tevens vliegen 2 FOK!fotografen mee met een vlucht van de helikopter waarin Boris en The Wicked Jazz Sounds Band zitten! Deze fotografen zullen landen in Groningen. Uiteraard volgt van dit geheel ook een verslag!