Asscher: maatregelen 5 mei nog eens onder de loep

De veiligheidsmaatregelen voor woensdag in Amsterdam worden nog eens extra onder de loep genomen. Dat zei waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher dinsdagavond naar aanleiding van het incident dinsdag op de Dam in Amsterdam. "Hierdoor realiseer je opeens hoe fragiel vrijheid eigenlijk is."

Asscher noemt de gebeurtenissen van dinsdag treurig, zeker in het licht van Koninginnedag vorig jaar. De politie en ambulancemedewerkers hebben volgens Asscher adequaat en snel gereageerd. "Alle voorbereidingen hebben zich uitbetaald." Asscher vindt dat het incident van dinsdagavond vooralsnog geen aanleiding geeft te denken dat de genomen maatregelen onvoldoende waren.

De maatregelen op de Dam zijn volgens hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten tot stand gekomen in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Zo was een noodverordening van kracht en waren op de Dam zeshonderd agenten ingezet. "De man is dan ook binnen een seconde aangehouden."

Of voortaan detectiepoortjes moeten worden ingezet, vindt Welten nog te prematuur om te zeggen. "We willen allemaal dat de herdenking op een waardige wijze plaatsvindt. De vraag is of detectiepoortjes daar bij passen. Je kunt kiezen voor de situatie dat iedereen door een scanner moet. Daar gaan we in de nabije toekomst over spreken."