ISP's steunen Ziggo tegen BREIN

Het nieuws dat de antipiraterij stichting BREIN de provider Ziggo wil dwingen om de torrentsite The Pirate Bay te blokkeren, heeft bij andere providers geleid tot protestreacties.  Dat meldt ICT-website Webwereld.

De providers XS4All en UPC hebben aangekondigd om Ziggo te gaan steunen in het verzet tegen de eis van de stichting. "Ziggo is niet verantwoordelijk voor een website die niet bij Ziggo gehost wordt."

Wanneer BREIN een eventuele rechtszaak wint, dan is het niet ondenkbaar dat andere providers ook gedwongen worden om de website van The Pirate Bay te blokkeren. Ook wordt dan de deur naar verdere censuur van het internet nog een stukje verder opengezet.

Doorgeefluik
"In de wet staat helemaal nergens dat Ziggo verantwoordelijk is voor een website die niet bij Ziggo gehost wordt", aldus de woordvoerder van XS4All tegenover Webwereld. "Er is dus geen enkele reden ze daar op aan te spreken."

Juridisch gezien heeft XS4All gelijk. In artikel 196c van het Burgerlijk Wetboek wordt namelijk bepaald dat internetdienstverleners, zoals UPC, niet aansprakelijk zijn voor de informatie die zij doorgeven. "Als je daar aan gaat zagen, dan worden internetserviceproviders continu gebeld om gevallen van smaad en laster offline te halen. De tussenpersoon is niet verantwoordelijk voor dat soort dingen."

Naast XS4All heeft ook UPC zich achter Ziggo geschaard. De woordvoerder van die provider heeft dit laten weten. "Ook wij zijn van mening dat we slechts toegang verlenen tot het web, en dus niet verantwoordelijk zijn voor de content. We vinden overigens naast open toegang tot het web het ook belangrijk dat auteursrechten goed geregeld zijn."

Indien BREIN toch gelijk krijgt van de rechter, raadt XS4All Ziggo aan om in beroep te gaan. "Mocht de rechter BREIN gelijk geven, dan raden we Ziggo aan om tot het allerhoogste beroep in bezwaar te gaan."

Eerdere successen
Het is Tim Kuik, directeur van BREIN, al eens eerder gelukt om ISP's dusdanig te intimideren dat zij de toegang tot één of meerdere sites blokkeerden. Zo hebben in oktober vorig jaar drie ISP's de site van The Pirate Bay al op zwart gegooid voor hun abonnees.

Wel of niet aansprakelijk?
Ondanks de eis van BREIN, moet Kuik ook toegeven dat de ISP's geen aansprakelijkheid hebben voor de inhoud van het internet. Hij blijft echter beweren dat de ISP's wel verantwoordelijk zijn om 'inbreuk op auteursrechten' actief tegen te gaan. Volgens Kuik betekent de 'mere conduit'-regeling van de Europese e-commercerichtlijn namelijk niet dat ISP's 'niets hoeven te doen'.

In hoeverre de rechtelijke macht het eens is met de wens tot totale controle over de media op het internet, moet nog blijken. Er is tot op heden nog geen rechtszaak geweest tegen de providers.

Piracy is not Theft