Ex-KGB: 'Ik heb Hitler gecremeerd'

Ene Vladimir Gumenyuk heeft gisteravond beweerd de stoffelijke resten van Adolf Hitler te hebben verbrand. De 73-jarige Rus, ex-agent voor de Russische geheime dienst KGB, wil echter niet zeggen waar de crematie plaatsvond.

Naar eigen zeggen is Gumenyuk de laatste in leven van een drietal agenten dat in 1970 de lijken van Hitler, zijn liefje Eva Braun en Joseph Goebbels en diens familie moest opgraven bij Maagdenburg. "Ons werd opgedragen alle resten van Hitler en zijn gevolg te verbranden en de as met de wind te laten meevaren", vertelt de Rus.

De stoffelijke overschotten werden opgegraven in voormalig Oost-Duitsland. Deze werden verbrand en vervolgens naar de top van een klif aan een onbekende beek gereden. Hier werd de as verstrooid.

De verstrooilocatie werd uitgekozen door de Russische overheid. "Er was niemand die ons verder heeft gezien", vertelt de ex-KGB'er, die zich destijds met zijn collega's voordeed als vissers. "In 20 seconden was de klus geklaard. Het was de laatste vlucht van de Führer."

Ondanks dat hem al een aantal malen grof geld is geboden de plek van uitstrooien te onthullen, weigert de Rus de plek te openbaren. Hij is namelijk bang dat de locatie anders een bedevaartsoord voor neo-nazi's wordt.  "Er zijn nog steeds te veel neo-nazi's. Er zouden pelgrimstochten plaatsvinden. Ze wilden er zelfs een monument neerzetten."