Gemeenten betaalden grof geld voor strooizout

Veel Nederlandse gemeenten hebben afgelopen winter aanzienlijk meer betaald voor strooizout dan gebruikelijk. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van een rondgang langs honderd gemeenten. Door de lange winter en het zouttekort betaalden 65 gemeenten het dubbele tot zelfs het viervoudige voor een ton zout.

Volgens Eurosalt, de grootste zoutleverancier van Nederland, is er door de gemeenten nauwelijks onderhandeld over de zoutprijs. Veel gemeenten benadrukken dat ze genoodzaakt waren het dure zout aan te schaffen om spiegelgladde wegen tegen te gaan.

Borssele was het meeste kwijt voor een ton zout. De Zeeuwse gemeente had een contract voor zeventig euro per ton, maar betaalde op een gegeven moment bij een particulier driehonderd euro voor zo'n hoeveelheid. Dat is ruim het viervoudige. Ook Den Haag, Westvoorne en Wijchen moesten erg diep in de buidel tasten.

Hoogleraar Openbare Financiën Hans van Mierlo van de Universiteit Maastricht meent dat de kosten veel lager hadden kunnen uitvallen als gemeenten het zout samen hadden ingekocht. Hij pleitte er in de uitzending voor dat provincies en gemeenten samen inkoopcombinaties vormen. In Zeeland en Overijssel wordt daar al aan gewerkt.

De afgelopen winter was de koudste sinds 1996. De kou hield ook erg lang aan, waardoor veel gemeenten al snel door hun voorraad strooizout heen waren. De honderd onderzochte gemeenten gaven samen twee keer zo veel uit aan zout als een jaar eerder.