VWA vindt veel onveilig voedsel op Koninginnedag

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft rond Koninginnedag veel onveilig voedsel gevonden. Tijdens evenementen op koninginnenacht en Koninginnedag bleken bijna vier op de tien verkopers in de fout te gaan. Het hoge aantal overtredingen komt doordat de VWA dit jaar alleen 'verdachte' verkopers controleerde.

Om tijd over te hebben voor de zaken waar het fout ging, liepen controleurs van de VWA voor ze daadwerkelijk overgingen tot een controle eerst een rondje om te 'scannen' waar een controle het meest nodig was. Dat bleek te werken, getuige het hoge aantal betrapte verkopers.

Ook waren er meer particulieren dan anders die eten verkochten. Zij bleken vaak in overtreding van regels waarvan ze het bestaan niet wisten.

De controleurs keken onder meer of voedsel wel op de juiste manier en bij de juiste temperatuur werd bewaard. Ook werd er opgelet of degenen die het eten maakten wel een gelegenheid hadden om hun handen te wassen.

In Rotterdam werd een kraam gevonden waar het personeel te veel gedronken had, waar de verantwoordelijke onbekend was en waar geen koelingen voor het eten waren. In Amsterdam grepen controleurs in toen ze zagen dat een wc-wagen overstroomde.

In totaal bleken bij 125 van de 324 inspecties overtredingen geconstateerd. De meeste verkopers kregen een waarschuwing, maar de VWA deelde ook tien boetes uit. Die boetes liepen uiteen van 450 tot 900 euro.