Brein wil censuur Ziggo afdwingen via rechter

Stichting BREIN start een kort geding tegen internetprovider Ziggo. Hiermee wil de auteursrechtenwaakhond de provider dwingen doorgifte van de torrentsite The Pirate Bay voor haar abonnees te blokkeren.  Binnenkort zou Ziggo de dagvaarding moeten ontvangen, meldt ICT-site Webwereld.

Vrijdag werd bekend dat Ziggo als eerste provider in Nederland door BREIN was gesommeerd de censuur toe te passen, maar die weigerde dit pertinent. Officieel ligt een gang naar de rechter nog ‘in de lijn der verwachtingen', maar BREIN-directeur Tim Kuik maakt het volstrekt duidelijk dat, na de publiekelijk aangekondigde weigering, er geen andere weg meer is.

"Ziggo zegt dat zo'n blokkade alleen door de rechter kan worden afgedwongen? Ook goed, daar doen we dan aan mee. Wij nemen met ‘nee' geen genoegen. Als ze niet aan een beargumenteerd verzoek willen voldoen, jammer dan. Dan komt er een dagvaarding aan", aldus Kuik tegen Webwereld. Hij verwacht dat dit ‘de komende tijd' gaat gebeuren.

Vorig jaar klaagde BREIN met succes de vermeende beheerders van The Pirate Bay aan. De rechter sommeerde de beheerders alle 'illegale' torrents te verwijderen, danwel de site ontoegankelijk te maken voor Nederlandse bezoekers. Die uitspraak werd volledig genegeerd. Kuik stelt nu dat het verbod nog maar op één manier gehandhaafd kan worden, en dat is via de provider. 

Die stelde eerder echter al dat er geen juridische basis voor was. "Wij zijn slechts een doorgeefluik. We verschaffen mensen toegang tot internet en hebben niks te maken met de die website. Bovendien zijn we voorstander van openbaar internet."  

Hiermee doelt Ziggo op artikel 196c van het Burgerlijk wetboek. Hierin wordt bepaald dat onder andere isp's niet aansprakelijk zijn voor de informatie die zij doorgeven.

Stichting BREIN heeft Ziggo alleen uitgekozen omdat het de grootste provider van Nederland is, legt Kuik uit. "Als zij moeten blokkeren dan bereiken we de meeste abonnees. En daarna kunnen andere providers ook weinig anders meer."

Ziggo wil niet inhoudelijk op het nieuws ingaan. "We wachten af", aldus de woordvoerder.

Mocht een rechter toch besluiten te blokkeren dan ligt het in de lijn der verwachting dat the Pirate Bay daar maar weinig hinder van zal ondervinden. Via de meest eenvoudige binnenlandse en buitenlandse proxies zoals hidemyasshidemyip of een van de andere 5000+ gratis webproxies, gebruik van diensten als TOR of VPN's is zo'n blokkade kinderlijk eenvoudig te omzeilen. Daarnaast zijn er nog vele honderden alternatieve torrentsites die met een blokkade op geen enkele wijze geraakt worden.