China lanceert Engelstalige nieuwszender

Xinhua, het grootste persbureau van China, lanceert zaterdag een wereldwijde Engelstalige nieuwszender. Dat kondigde het staatspersbureau vrijdag zelf aan. Xinhua wil met de nieuwszender de media-invloed van het communistische bewind uitbreiden.

De Engelstalige zender, China Xinhua News Network Corp. (CNC), biedt nieuwsrubrieken, achtergrondverhalen, weerberichten en speciale bulletins aan. Vooralsnog gaat het om proefuitzendingen, de zender gaat officieel op 1 juli van start. Welke landen de zender kunnen ontvangen is nog niet bekend.

China heeft de laatste tijd miljardenprojecten gelanceerd om Xinhua en andere staatsmedia een internationaler karakter te geven. De autoriteiten in Beijing hebben geregeld hun ongenoegen geuit over de wijze waarop door het buitenland bericht wordt over gevoelige onderwerpen, zoals de mensenrechten in China. Buitenlandse media zijn volgens Beijing bevoorooreeld en richten zich voornamelijk op negatieve berichtgeving.

Ondanks de grote economische groei en toenemende invloed op het wereldtoneel, is er in China geen sprake van persvrijheid. Het land stelt strenge grenzen aan de vrijheid van meningsuiting.