Eerste olie bereikt monding Mississippi

De eerste olie uit de lekkende bron in de Golf van Mexico heeft de monding van de rivier de Mississippi in de staat Louisiana bereikt. De gouverneur van Louisiana heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de ecosystemen langs de kust. Hij heeft de federale regering tevens gevraagd om zesduizend man van de Nationale Garde om te helpen de olie op te ruimen.

President Barack Obama heeft toegezegd alles in het werk te stellen om een milieuramp te voorkomen. Obama heeft zijn ministers van binnenlandse veiligheid, binnenlandse zaken en milieubescherming naar het gebied gestuurd om de aanpak van de potentiële milieuramp te coördineren.

De marine levert twintigduizend meter opblaasbare versperringen en zeven olievegers. Het Witte Huis heeft het ministerie van defensie gevraagd paraat te staan voor eventuele aanvullende verzoeken.

Als het lek niet tijdig wordt gedicht kan tot zestien miljoen liter olie in zee lekken voordat een tweede bron is geboord om de olie om te leiden. Bij het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis, in 1989 in Alaska, liep 42 miljoen liter olie de zee in.

Donderdag werd duidelijk dat het olielek veel groter is dan aanvankelijk werd gedacht. De olie heeft een 160 kilometer lange vlek gevormd, die op zijn breedste punt 72 kilometer meet. Uit de boorpijp van het vorige week na een explosie gezonken platform Deepwater Horizon stromen niet duizend, maar vijfduizend vaten (bijna achthonderdduizend liter) olie per dag.

Eerste olie bereikt monding Mississippi
Eerste olie bereikt monding Mississippi (Foto: Novum)