Weer dode door Q-koorts

Opnieuw is deze week een dode gevallen door Q-koorts. Dat blijkt uit het wekelijkse overzicht dat het RIVM vrijdag op zijn website zette. In totaal heeft de Q-koorts dit jaar vier levens geëist. Zij hadden allemaal ook andere medische problemen. Vorig jaar overleden zes mensen aan de Q-koorts, het jaar daarvoor een.

Voor zover bekend hebben honderdzestig mensen de ziekte dit jaar opgelopen. Q-koorts, een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen, is in Nederland vooral afkomstig van besmette melkgeiten en melkschapen. De meeste mensen lopen de ziekte op door het inademen van lucht waar de bacterie in zit tijdens de lammerperiode van geiten en schapen.

Voor 2007 kwam Q-koorts slechts af en toe voor, maar het aantal meldingen van Q-koorts is sindsdien drastisch toegenomen. Ruim de helft van de mensen die besmet zijn met Q-koorts wordt niet ziek. Veelal krijgen degenen die wel ziek worden er binnen twee tot drie weken na de besmetting last van. Meestal krijgen ze koorts en heftige hoofdpijn.

Chronische Q-koorts, wat zeer zeldzaam is, kan jaren duren en begint sluimerend. Patiënten die hieraan lijden, kunnen last hebben van benauwdheid, koorts, transpireren, vermoeidheid en vermageren.