Tory-leider Cameron wint laatste verkiezingsdebat

Tory-leider David Cameron is de winnaar van het derde en laatste televisiedebat in de aanloop naar de Britse parlementsverkiezingen van 6 mei. De leiders van de drie grote politieke partijen debatteerden donderdagavond over de economie, het belangrijkste thema in de verkiezingscampagne en doorgaans een onderwep waar Labour-premier en ex-minister van financiën Gordon Brown zich goed in thuis voelt.

Brown had donderdagavond heel wat goed te maken. In de eerste twee debatten deed hij het matig. Toen was Nick Clegg, de leider van de Liberaal-Democraten, veruit de beste. Het zat er echter niet in voor Brown. Peilingen wezen hem na afloop van het debat van donderdag aan als slechtste van de drie.

"Van nu af aan tot volgende week donderdag moeten we campagne voeren zoals we nog nooit campagne hebben gevoerd", luidde Browns conclusie.

Brown beging woensdag nog een kapitale blunder door -publiekelijk- een Labour-kiezer te schofferen. Hij had even met de vrouw staan praten, vergat dat hij zijn microfoontje nog om had en beschreef haar, op weg naar de campagne-auto, tegenover zijn team als 'een kleingeestige vrouw'. Browns campagneblunder domineerde het nieuws. De flater werd urenlang op de televisie herhaald. Uiteindelijk is de premier naar het huis van de vrouw gestapt om zijn excuses aan te bieden.

De eerste televisiedebatten in de Britse geschiedenis hebben voor een transformatie van de Britse politiek gezorgd. Lib-Dem leider Clegg heeft in één klap zijn partij op de kaart gezet. In de meest recente peilingen worden de Liberaal-Democraten zelfs groter dan Labour.