Japan wil leider Sea Shepherd arresteren

Japan probeert een internationaal arrestatiebevel te krijgen om de Canadese leider van milieuorganisatie Sea Shepherd op te kunnen pakken. Tokio is het zat dat de organisatie onder leiding van Paul Watson steeds maar walvisvaarders lastig blijft vallen. Dat meldden Japanse media vrijdag.

De 59-jarige Watson wordt door Japan gezocht wegens een specifiek incident, waarbij Japanse walvisvaarders gewond zouden zijn geraakt. Watson is kapitein van het actieschip Steve Irwin, dat vaart onder Nederlandse vlag.

Watson achtervolgde met het schip een walvisvaarder en beschoot dat met zuur geworden boter, aldus de Japanse televisie. Watson was niet onder de indruk van het Japanse voornemen. "Dit arrestatiebevel is alleen maar politiek, verder niets", aldus de Canadees vanuit New York. Hij is ervan overtuigd dat de internationale politieorganisatie Interpol hem niet aan Japan zal uitleveren.

Japan is een van de drie landen die ondanks een internationaal geldend verbod op walvissen jagen. Volgens Tokio gebeurt dat voor wetenschappelijk onderzoek, maar volgens deskundigen is het aantal walvissen dat gevangen wordt veel te groot voor dat doel. Door de acties van de Sea Shepherd zijn vorig jaar aanzienlijk minder walvissen gedood door Japanse vissers dan in voorgaande jaren.