Internetgebruik op telefoon verdrievoudigd

Het mobiele internetgebruik is vorig jaar bijna verdrievoudigd. In totaal werd er ruim 3,7 miljoen gigabyte aan informatie binnengehaald. Dat meldt ict-nieuwssite Tweakers.net woensdag op basis van informatie van telecomtoezichthouder Opta. Het is voor het eerst dat deze cijfers bekend zijn gemaakt.

De grote providers KPN, T-Mobile en Vodafone hadden eind 2009 samen zo'n 8,1 miljoen klanten, zonder de prepaid-bellers. De vaste klanten verbruikten gemiddeld 460 megabyte per jaar.

Het internetten zit in de lift sinds de komst van de iPhone in 2007. Tot dat jaar kwam de teller van het dataverbruik niet boven de miljoen gigabyte uit. Een jaar later was dat 1,25 miljoen gigabyte.

Bij het bezoeken van websites op internet wordt data binnengehaald. Eén megabyte is goed voor het bekijken van ongeveer veertig websites, maar vooral het luisteren van online radio of bekijken van YouTube-filmpjes tikt flink aan. Veel mensen die mobiel internetten betalen daarvoor een vast bedrag van ongeveer een tientje per maand.

Ook het totaal aantal verzonden sms'jes is flink toegenomen. Vorig jaar werden 8,61 miljard tekstberichten verstuurd, terwijl dit in 2008 nog 6,66 miljard berichten waren. Dat is een stijging van bijna dertig procent. Gemiddeld komt dat volgens Tweakers neer op 430 sms'jes per telefoon per jaar.