Meisje overleeft beet giftige kwal

Een 10-jarig Australisch meisje heeft deskundigen versteld doen staan door een beet van een zeer giftige dooskwal te overleven. De beet van dit soort kwallen kan een volwassene binnen een paar minuten doden.

Rachael Shardlow werd in een rivier bij de oceaan in het noordoosten van Australië door de kwal gebeten. Het beest zat nog met zijn tentakels op haar lichaam toen haar broer haar uit het water trok. Ze vertelde hem voor ze bewusteloos raakte dat ze niet kon zien of ademen.

Volgens Jamie Seymour, professor in zoölogie en tropische ecologie aan de James Cook Universiteit, is het zeer zeldzaam dat iemand een beet van deze kwal overleeft. "Ik ken niemand in alle literatuur die een dergelijke beet heeft gehad en het heeft overleefd", zei hij. "Toen ik foto's van de wonden zag, dacht ik 'dit kan niet waar zijn, dit meisje zou niet kunnen leven', ze waren echt vreselijk."

Dooskwallen kunnen tentakels van drie meter hebben en de beet doet zo verschrikkelijk veel pijn dat de meeste mensen in shock raken en verdrinken. Degenen die het lukt uit het water te komen, sterven meestal daarna aan het gif.

Rachael heeft littekens en wat geheugenverlies aan de aanval overgehouden, zegt haar vader Geoff Shardlow. "We hebben een lichte vorm van kortetermijngeheugenverlies bij haar geconstateerd", zei hij. "De grootste angst was hersenbeschadiging, maar al haar cognitieve vaardigheden zijn goed."