Tot 22 maanden cel voor Molukkers Culemborg

Vier Molukkers die rond de jaarwisseling deelnamen aan de ongeregeldheden in Culemborg hebben tot 22 maanden cel gekregen. Dat bepaalde de rechtbank in Arnhem woensdag. Twee Molukkers werden veroordeeld voor onder meer poging tot doodslag. De twee anderen werden veroordeeld voor openlijke geweldpleging.

Tijdens oud en nieuw waren er ernstige ongeregeldheden tussen Molukkers en Marokkanen in de Culemborgse wijk Terweijde. Dit gebeurde nadat zij al langer met elkaar in onmin leefden. Een man reed tijdens de ongeregeldheden in een auto de voortuin van een woning binnen. Tegen hem is nog geen straf geëist. Nadien bleef het nog weken onrustig in de buurt en was de ME aanwezig om de orde te bewaken.

Een 27-jarige man kreeg 22 maanden cel, een 44-jarige man kreeg 18 maanden. Een 26-jarige man kreeg 49 dagen cel en een 21-jarige man kreeg 37 dagen cel en dertig uur werkstraf.

Justitie had ook geëist dat de verdachten de komende twee jaar tijdens de jaarwisseling huisarrest zouden krijgen, maar dit wees de rechter af. De vier ontkenden dat ze bij de gewelddadigheden aanwezig waren. De zaak tegen een Marokkaanse verdachte is aangehouden omdat er meer onderzoek moet worden verricht.