Jaarlijks 3000 werkgerelateerde doden

In opdracht van vakcentrale FNV heeft het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (onderdeel van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam) onderzocht hoeveel mensen jaarlijks als gevolg van het werk overlijden. Nu blijkt dat jaarlijks de dood van ten minste 3.000 mensen werkgerelateerd is, waarbij de belangrijkste doodsoorzaak kanker is.

Van de 3.000 mensen die als gevolg van hun werk overlijden, sterven er 1.350 aan kanker. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het werken met asbest of chemische stoffen. Hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld als gevolg van stress, zorgt jaarlijks voor zo'n 825 doden. Het werk heeft ook effect op ongeboren kinderen. Elk jaar sterven 200 ongeborenen omdat de ouders met gevaarlijke stoffen werken of hebben gewerkt.

FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld spreekt van een 'geruisloos drama waarvoor veel meer aandacht moet komen'. "Waarom slaagt de overheid er wel in het aantal verkeersdoden aanzienlijk terug te dringen", vraagt Hartveld zich af. FNV wil een betere registratie van overlijdensgevallen door het werk. Ook is de organisatie van mening dat er beter op arbeidsomstandigheden moet worden gecontroleerd.