Kim de Gelder terroriseert gevangenis

De Belgische babymoordenaar Kim de Gelder ontpopt zich in de gevangenis tot een echte probleemgevangene. In de nacht van maandag op dinsdag werd hij in een isoleercel gestopt omdat hij de gevangenis in Oudenaarde op stelten zette, door onder meer op de buizen van de verwarming te slaan. Vorige week werd hij ook afgevoerd wegens wangedrag, meldden de Vlaamse kranten Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag.

De 21-jarige De Gelder, die vorig jaar in een crèche in het Belgische Dendermonde twee baby's en een leidster doodstak, heeft al verscheidene keren zijn uitwerpselen uitgesmeerd over de vloer van zijn cel. Ook is zijn matras om veiligheidsredenen weggehaald. De Gelder maakte er een gewoonte van de matras voor het kijkgat in de celdeur te zetten zodat de cipiers niet meer konden zien wat er binnen gebeurde. Ook moet hij speciaal om drinken vragen nadat hij verschillende keren zou hebben geprobeerd urine over de cipiers te gieten.

In de gevangenis hebben ze De Gelder leren kennen als 'een speciaal geval', meldden de kranten op gezag van welingelichte bronnen. De advocaat van De Gelder vertelde al dat cipiers hadden gezien hoe hij zat te praten met boterhammen die hij at of met de sneeuw. Voor hem was dat een bewijs van de waanzin van zijn cliënt. Andere bronnen meldden dat in de waanzinnige buien veel berekening lijkt te schuilen. Vijf psychiaters die hem in opdracht van justitie in Dendermonde onderzochten, kwamen onlangs unaniem tot de conclusie dat De Gelder toerekeningsvatbaar is.