Ex-dictator Panama blijft in hechtenis

De voormalige Panamese dictator Manuel Noriega moet in afwachting van zijn proces wegens witwaspraktijken in hechtenis blijven. Dat heeft een Franse rechter dinsdag beslist. Noriega kwam enkele uren eerder op de dag aan vanuit de Verenigde Staten, waar hij twintig jaar in een gevangenis in Miami zat.

Zijn aankomst in Frankrijk betekende het begin van opnieuw een lange juridische weg. Noriega werd in 1989 na een Amerikaanse invasie in Panama afgezet en belandde wegens drugshandel in de gevangenis. Vlak voordat hij zijn straf in september 2007 had uitgezeten diende Frankrijk een uitleveringsverzoek in.

Een verzoek om teruggestuurd te worden naar Panama, werd door het Franse hof afgewezen. Volgens de rechter is het vluchtrisico te groot.

Als Noriega wordt veroordeeld voor het witwassen van zeven miljoen dollar aan drugswinsten kan hij een gevangenisstraf van mogelijk tien jaar krijgen. Hij zou het geld bij Franse banken hebben gewit door luxe appartementen in Parijs te kopen.

Voordat Noriega in 1982 de macht greep was Noriega hoofd van de Panamese inlichtingendienst. Hij gold jarenlang als een belangrijke troef van de Amerikaanse CIA, maar toen hij aan de macht kwam maakte hij gemene zaak met drugshandelaren en raakte hij betrokken bij de moord op een politieke tegenstander.

Ex-leider Panama blijft in Franse hechtenis
Ex-leider Panama blijft in Franse hechtenis (Foto: Novum)