Rechter laat koffer met strafdossier liggen in trein

Een Haarlemse rechter heeft maandag een koffer in een trein van Haarlem richting Den Haag CS laten liggen. In de koffer zat een deel van het dossier van een strafzaak en een beveiligde usb-stick met daarop een deel van een andere strafzaak, meldt de rechtbank in Haarlem dinsdag.

De rechter had de trein van 18.07 uur gepakt en stapte uit in Hillegom, zonder de koffer. Er is aangifte van vermissing gedaan. Ook is meerdere keren navraag gedaan bij de Nederlandse Spoorwegen, maar de koffer is nog niet opgedoken.

Een van de twee strafzaken ging over mensensmokkel, de ander was een drugszaak. De drugszaak is al afgehandeld, de zaak over mensensmokkel nog niet.

De rechtbank in Haarlem gaat er niet van uit dat er gevolgen zijn voor de beide zaken als de informatie op straat komt te liggen. "In de delen van de dossiers in de koffer staat informatie die ook tijdens een openbare zitting wordt behandeld", meldt een woordvoerder. "Het gaat hier dus niet om vertrouwelijke informatie."

De partijen over wie informatie in de koffer zat, zijn voor zover mogelijk geïnformeerd. De rechtbank stelt het kwijtraken van de koffer 'heel vervelend' te vinden, 'omdat de burger ervan uit mag gaan dat de rechtbank zorgvuldig met de aan haar toevertrouwde stukken omgaat'.

De rechtbank verzoekt de vinder de koffer terug te brengen.