Christelijk beleggen? Het kan

Dat beleggen niet voor iedereen is weggelegd mag algemeen bekend zijn. Dat christenen wat meer moeilijkheden hebben met beleggen is wat minder bekend. Het probleem zit hem namelijk in de ethische kwesties. Er zijn namelijk vele christenen die geen geld willen verdienen aan het beleggen in bedrijven die zich niet houden aan de normen en waarden uit de bijbel.

Hier heeft het Vaticaan nu een oplossing voor gevonden. Namelijk een nieuwe index gericht op deze groep (potentiële) beleggers. De index heeft de klinkende naam 'European Christian Index' (ECX) meegekregen.

In deze index zijn 533 bedrijven genoteerd die enkel 'zaken doen die in lijn zijn met de waarden en beginselen van het Christendom', aldus leverancier van beursindici Stoxx.

Neerlands trots
De bedrijven die genoteerd zijn aan de ECX zijn geselecteerd uit de Stoxx Europe 600. Hieronder vallen vele multinationals, waaronder ook neerlands trots Shell en Unilever. Ook zijn er andere grote Europese bedrijven als BP, HSBC, Nestlé en Vodafone opgenomen in de nieuwe index.

Geen van de uitverkoren bedrijven verdienen hun geld aan wapens, porno, tabak, gokken of voorbehoedsmiddelen. Deze zaken zouden tegen de christelijke mores zijn.