Palestijnen klaar voor vredesgesprekken

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft na weken van aarzeling te kennen gegeven dat hij klaar is om indirecte vredesgesprekken met Israël te voeren. Abbas vertelde de Israëlische tv-zender Channel 2 maandag in een interview dat hij het Amerikaanse voorstel voor gesprekken deze week zal voorleggen aan de Arabische Liga. Hij zei dat de Palestijnen 'hopen dat het antwoord positief zal zijn'.

De Palestijnen wilden de vredesgesprekken niet hervatten, nadat de regering-Netanyahu opdracht had gegeven tot de bouw van zestienhonderd nieuwe appartementen in het Arabische deel van Jeruzalem. Het nieuws kwam naar buiten op het moment dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden net in Israël op bezoek was. Dat laatste schoot Washington helemaal in het verkeerde keelgat. Hoewel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het openbaar het tegendeel beweert, heeft de Israëlische regering haar nieuwbouwplannen voor Oost-Jeruzalem toch in de ijskast gestopt.

Meir Margalit, een gemeenteraadslid van Jeruzalem, zei dat de regering vlak na het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden het ministerie van binnenlandse zaken heeft opgedragen om niet meer te praten over het bouwen van huizen voor joodse bewoners in Oost-Jeruzalem. "Het is niet alleen zo dat het bouwen is stopgezet, de commissies die hier over gaan komen niet eens meer samen."

Mark Regev, een woordvoerder van de Israëlische regering, wilde weinig kwijt over de zaak. "Na het bezoek van Biden en het ongelukje, heeft de premier gevraagd een mechanisme in te stellen om te voorkomen dat dit soort debacles nog een keer kunnen gebeuren."

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat hij geen officiële berichten over een bouwstop in Oost-Jeruzalem had gehoord. "Wat voor ons telt is wat we zien in het gebied", zei hij.

Abbas overlegt zaterdag met vertegenwoordigers van de Arabische Liga over het instemmen met de gesprekken. In eerdere overleggen kreeg Abbas groen licht voor de gesprekken. De goedkeuring van de Arabieren moet het Abbas makkelijker maken om sceptici te overtuigen.