Stratenvegers Utrecht staken ook

Stratenvegers in Utrecht maken de stad van 1 tot en met 5 mei niet schoon. Mogelijk leggen ook de vuilophaaldiensten het werk geheel of gedeeltelijk neer uit onvrede over vastgelopen cao-onderhandelingen. De gemeente is er nog niet uit of net als in Den Haag en Amsterdam naar de rechter wordt gestapt om stakingen te voorkomen.

Op Koninginnedag zelf wordt in Utrecht niet gestaakt. Tot middernacht wordt het vuil opgehaald, maar de dagen daarna, waarin door Koninginnedag ook nog veel extra afval op straat ligt, leggen de stratenvegers het werk neer. Woensdag staken in Utrecht al parkeerwachten en gemeentelijke toezichthouders.

De gemeente wacht nog even af tot de staking officieel wordt aangekondigd voor er wordt besloten over een stap naar de rechter. "Het is voor ons belangrijk om te weten of ook de vuilnisophaaldienst staakt. Als die ook vijf dagen niet werken ontstaan er mogelijk onveilige situaties", zegt een woordvoerder.

Rond Koninginnedag zijn in ieder geval in Utrecht en Den Haag en waarschijnlijk ook in Amsterdam stakingen gepland. Amsterdam stapte al eerder naar de rechter, maar die vond een verbod voorbarig omdat er nog helemaal geen concrete stakingsplannen waren. De gemeente probeert het later mogelijk opnieuw als die plannen er wel zijn.

Den Haag gaf maandag aan de rechter om een stakingsverbod te vragen. Volgens de gemeente zorgen de acties van stratenvegers tijdens 'koninginnenach' voor onveilige situaties. De verwachte 175 duizend bezoekers van het feest op de avond voor Koninginnedag zorgen meestal voor een ongelofelijke rotzooi.

Woensdag staan al acties van onder anderen straatvegers, parkeerwachten en stadstoezichthouders voor een betere cao op stapel, maar de straatvegers in Den Haag plakken er nog twee dagen aan vast. De gemeente hoopt dat de rechter daar dinsdagmiddag een stokje voor steekt.

"Wij hebben op zich geen problemen met de acties, maar vinden de twee extra stakingsdagen tijdens drukke evenementen in de stad een te zwaar middel", zegt een woordvoerder.

Normaal gesproken gaan na koninginnenacht vijftig schoonmakers en vijftien machines het vuil te lijf. "De bezoekers lopen op een relatief klein gebied tussen drie podia heen en weer en laten altijd een deken van flesjes, patatbakjes en andere troep achter. Als dat blijft liggen komt er ongedierte op af en levert het gevaar op door kapot glaswerk."

De vuilnismannen in Den Haag staken niet. Het vuil wordt opgehaald door een particuliere dienst. De staking staat overigens los van eerdere acties van schoonmakers op onder meer stations en op Schiphol. Het gaat nu om gemeentelijke diensten.

Stratenvegers Utrecht staken ook
Stratenvegers Utrecht staken ook (Foto: Novum)