Rotterdamse relschoppers weer vrij

De ruim zeventig Feyenoord-aanhangers die zondag werden aangehouden in Rotterdam zijn weer vrij. Ze zijn met een proces-verbaal op zak naar huis gestuurd, kregen een boete of moeten zich later voor de rechter verantwoorden, zegt een woordvoerder van de politie maandag.

De uitgedeelde boetes liepen uiteen van tweehonderd tot negenhonderd euro. "Voor een belediging krijg je al een boete van zeshonderd euro. Dan denk je waarschijnlijk de volgende keer wel na voordat je met je middelvinger zwaait", zegt een politiewoordvoerder.

De raddraaiers misdroegen zich in het centrum van Rotterdam tijdens de eerste ontmoeting van de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord die in Amsterdam werd afgewerkt. Nog voor de verloren wedstrijd liep het uit de hand. Feyenoordfans waren niet welkom in Amsterdam.

De ME greep in toen op een terras aan het Stadhuisplein herhaaldelijk antisemitische leuzen werden gescandeerd. Vijftien mensen werden daarbij aangehouden. De ME'ers werden van een ander terras bekogeld en grepen ook daar in.

Verder werden vooral in het centrum mensen opgepakt voor vernieling, geweld, belediging en verzet tegen de politie. Na de 2-0 nederlaag van Feyenoord bleef het in Rotterdam verder rustig.

De Rotterdamse tak van GroenLinks vindt dat de politie overdreven hard heeft opgetreden. Veel onschuldige voetbalfans zouden daardoor zijn getroffen. Volgens raadslid Arno Bonte zorgt zo'n harde aanpak juist voor agressie.

Volgens Bonte moesten alle bezoekers van het café van waaruit werd geroepen met een identificatiebewijs naast hun gezicht op de foto. Horecagelegenheden zouden bovendien gedupeerd zijn doordat mogelijke bezoekers rechtsomkeert maakten toen ze de ME zagen.

GroenLinks wil dat er doelgerichter wordt opgetreden tegen hooligans. "Optreden tegen supporters die zich misdragen is prima, maar van deze actie waren heel veel onschuldige cafébezoekers de dupe, mensen die gewoon gezellig samen met vrienden naar de wedstrijd wilden kijken."