Strijd in zuiden Darfur laait op

In het zuiden van Darfur laait de strijd tussen Arabische nomaden en soldaten van het zuidelijke Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) op. Bij gevechten die donderdag uitbraken en zondag voortduurden zijn volgens een adviseur van president Omar al-Bashir meer dan vijftig nomaden gedood.

Adviseur Abdullah Massar sprak van intimidatie van de nomaden in de streek Balbala door het SPLA. "Dit is een leger met moderne wapens dat vecht tegen nomaden die hun vee in het gebied laten grazen", zei hij. Het SPLA had geen commentaar.

De nomaden trekken door het grensgebied op zoek naar graasland voor hun vee. De velden in het zuiden zijn 's zomers over het algemeen groener dan elders. Massar zei dat de spanningen al twee jaar oplopen, doordat het zuidelijke leger zijn gezag over de gebieden probeert te vestigen.

Plaatsvervangend gouverneur van Zuid-Darfur Farah Mustafa bevestigde de gevechten. Hij zei dat er maandag overleg met tribale leiders gepland staat om een oplossing te zoeken. "Het probleem is dat het gebied tot Zuid-Darfur behoort", zei hij.

Het zuiden van Sudan maakt zich op voor een referendum volgend jaar over afscheiding. Een probleem is dat het niet helemaal duidelijk is waar de grens tussen noord en zuid loopt.

Het referendum is onderdeel van een vredesakkoord uit 2005 dat een einde maakte aan ruim twintig jaar burgeroorlog. Volgens dat akkoord mocht het zuiden over een eigen leger beschikken, het SPLA.