71 raddraaiers opgepakt in Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft zondag in het centrum 71 raddraaiers opgepakt. De eerste ronde van de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord in Amsterdam was voor sommigen aanleiding om stennis te schoppen in Rotterdam. Vijftien mensen werden voor aanvang van de wedstrijd opgepakt toen vanaf een terras op het Stadhuisplein antisemitische leuzen werden geroepen. Na een paar waarschuwingen greep de ME in en werd het terras ontruimd. Toen de ME'ers vanaf een ander terras werden bekogeld, werd ook dat terras ontruimd.

Verder werden vooral in het centrum mensen opgepakt voor vernieling, geweld, belediging en verzet tegen de politie. Na de nederlaag van Feyenoord bleef het in Rotterdam rustig.

In Amsterdam was het volgens de politie met vijf aanhoudingen voor baldadig gedrag rustiger dan op een normale wedstrijddag. Wel werden de ruiten van een metrostel aan het Waterlooplein ingeslagen. De politie onderzoekt beelden die daarvan zijn gemaakt.

"De terrassen waren door het goede weer goed gevuld en de stemming was prima", zegt een politiewoordvoerder.

De raddraaiers die in Rotterdam zijn opgepakt zaten om 22.00 uur nog vast, wat in veel gevallen betekent dat de nacht in de cel moet worden doorgebracht. Voor de verdachten zijn al zittingen gepland op 7 en 27 juni.

Zondagavond wordt het eerste deel van de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord gehouden. De finale is over twee duels verdeeld om het risico op een veldslag tussen supporters in te perken. Bij de duels mogen alleen de supporters van de thuisploeg aanwezig zijn.