Malariamuggen in abri dood

Duizenden malariamuggen die een abri over malaria moesten verlevendigen zijn dood. Bij de onthulling van de reclamevitrine op het Koningsplein in Amsterdam bleek zondag dat bijna alle muggen waren omgekomen, meldt de stichting Malaria No More.

De stichting had de levende abri bedacht. Voor de actie waren tienduizend malariamuggen geleend van het UMC St Radboud in Nijmegen.

De muggen zijn volgens directeur van de stichting Arjan Erkel omgekomen door giftige stoffen die vermoedelijk in de inkt van de poster in de abri zitten. "Er gingen er al een stel dood toen we ze in de abri deden." Hij is niet bepaald rouwig om de dood van de diertjes. "We willen van malaria af, dit is een stapje in de goede richting."

Om de kijkers niet teleur te stellen is snel een muggenkooi met levende malariamuggen geregeld. De muggen dragen geen malaria, maar zijn wel in staat de ziekte van de ene persoon op de andere over te dragen.

Van tevoren werd aangekondigd dat de muggen levend en wel terug zouden gaan naar de universiteit. Erkel verwacht geen problemen nu die deal niet doorgaat. "Het plan was dat ze daar in de koelkast zouden verdwijnen om dood te gaan, deze muggen komen hier van nature niet voor en mogen hier dus niet zomaar los worden gelaten."