Contract tegen huwelijksdwang werkt niet

Het uithuwelijken van meisjes in hun land van herkomst kan niet worden aangevochten met een zogeheten uithuwelijkingscontract. Dat is wel waar de gemeente Rotterdam op had gehoopt toen het vorig jaar met veel aplomb de speciale verklaring presenteerde. Het contract biedt geen juridische basis om iemand terug te kunnen halen.

Dat stellen GGD Rotterdam-Rijnmond en het ministerie van Justitie desgevraagd. "Je hebt wel de verklaring van een jonge vrouw dat ze niet uitgehuwelijkt wil worden, maar dat is geen wettelijke basis om werkelijk iemand terug te kunnen halen. Zo iemand heeft vaak een dubbel paspoort en zit gewoon in haar eigen land. Als je dan als Nederlandse overheid daar iemand gaat terughalen heb je wel een probleem", aldus een woordvoerder van de GGD. Rotterdam presenteerde vorig jaar mei een proef om uithuwelijking van meisjes in hun land van herkomst te voorkomen en jonge, uitgehuwelijkte vrouwen op te sporen.

De verklaring die de gemeente opstelde moest de juridische basis vormen om gedwongen verblijf in een ander land aan te vechten, verklaarde PvdA-wethouder Jantine Kriens destijds.