Bron lekt toch olie in Golf van Mexico

Uit de oliebron bij het gezonken boorplatform op de bodem van de Golf van Mexico, lekt toch olie. Dat meldt de Amerikaanse kustwacht. Door het slechte weer zijn pogingen om de vervuiling op te ruimen tijdelijk stopgezet.

De kustwacht had vrijdag nog gezegd dat er geen olie uit de bron bij de kust van Louisiana kwam. Het booreiland zonk donderdag, twee dagen na een explosie. "We dachten dat het ging om resten van de mobiele offshore drileenheid", zei admiraal Mary Landry. "Maar daarnaast komt er olie uit de bron, dat is een grote verandering ten opzichte van gisteren. Dit is een heel serieus lek, absoluut."

Geschat wordt dat dagelijks zo'n 160 duizend liter olie de zee instroomt. De olievlek aan de oppervlakte meette zaterdag dertig bij dertig kilometer, 25 keer groter dan een dag eerder, aldus Landry.

BP, dat het booreiland huurde en de schoonmaakoperatie leidt, gebruikt op afstand bestuurbare voertuigen in een poging het lek op zo'n vijftienhonderd meter diepte te dichten. Als dat niet lukt, wordt mogelijk een zogenoemde interventiebron geboord om de oliestroom onder controle te krijgen. Dat zou maanden in beslag kunnen nemen. De komende dagen wordt bepaald wat de beste methode is. De oliemaatschappij heeft zevenhonderd mensen, vier vliegtuigen en 32 schepen ingezet.

Vanwege het slechte weer zijn de schoonmaakactiviteiten vrijdag stopgezet. Nog onduidelijk is wanneer die worden hervat. Tot nu zijn volgens de kustwacht 1052 barrels met vervuild water uit de oceaan gehaald. Het booreiland, dat volgens BP 'intact en veilig' is, had waarschijnlijk 2,6 miljoen liter diesel aan boord. Het ligt op zo'n vierhonderd meter afstand van de plaats van de bron.

Elf medewerkers van het booreiland zijn nog vermist. De andere 115 opvarenden konden tijdig van het booreiland komen, van wie er nog een in een ziekenhuis ligt. De oorzaak van de explosie die dinsdag plaatsvond, is nog niet vastgesteld.