Balkenende bepleit bankenheffing

Demissionair premier Jan Peter Balkenende wil 'onbevangen' kijken naar de invoering van een bankenheffing. Dat zei de lijsttrekker zaterdag tijdens het partijcongres van het CDA. "Ook dat is recht doen aan de belastingbetaler."

De premier betoogde dat iedereen een bijdrage moet leveren aan het herstel van de economie. Burgers, de overheid, maar ook de banken in de vorm van een heffing. En de bankiers. "We vragen banken bonussen en andere goudgerande vergoedingen te versoberen."

Tijdens de verkiezingen van 9 juni staat veel op het spel, zei Balkenende. "Misschien wel meer dan ooit. Nu nemen we beslissingen die ver na overmorgen voelbaar zijn."

En het CDA is goed in staat Nederland verder door de crisis te loodsen, benadrukte Balkenende meerdere malen tijdens zijn speech in het Haagse World Forum.

De Volkskrant publiceerde vrijdag de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat veel Nederlanders dit niet zo zien zitten met het CDA geleid door Balkenende.

"Ook als het moeilijk wordt, willen wij onze verantwoordelijkheid nemen", zei de kersverse lijsttrekker. "Het CDA staat er altijd, ook op momenten dat het moeilijk gaat. Wij houden Nederland op koers in roerige tijden."

Kritiek leverde de premier op partijen die niet al te rigide willen bezuinigen, zoals de SP en de PvdA. "Het verhaal 'van nu niet bezuinigen', maar van 'dat doen we later wel een keer', betekent uiteindelijk dat de rekening alsnog moet worden betaald", zei Balkenende. "Op de pof leven noem ik dat."

Hij verwees daarbij naar de problemen waarin de Griekse overheid momenteel verkeert en moet aankloppen bij het IMF en de Eurolanden voor hulp. "Een overheid die te veel geld uitgeeft, die helpt zijn economie en zijn toekomst om zeep."

Balkenende zei verder nog eens dat wat hem betreft niet wordt gemorreld aan de hypotheekrenteaftrek, waarvoor hij de steun krijgt van het congres. "Het CDA staat voor het eigen huis!"

Ook sprak hij zich uit voor de bouw van nieuwe kerncentrales en investeringen in onderwijs en innovatie.

Check ook het Verkiezingen 2010-subforum op het FOK!forum.