Amerikaan wil sterven door vuurpeloton

Een ter dood veroordeelde Amerikaan heeft commotie veroorzaakt door tijdens een rechtszitting te kiezen voor executie door een vuurpeloton. Ronnie Lee Gardner (49) deed dat gisteren voor een rechtbank in Salt Lake City, de hoofdstad van de staat Utah.

De rechter bepaalde dat de executie wordt uitgevoerd op 18 juni, zo meldden Amerikaanse media. Van de 35 Amerikaanse staten waar de doodstraf nog wordt uitgevoerd, is Utah de enige waar een beperkt aantal terdoodveroordeelden nog kan kiezen voor de kogel als middel waarmee de executie wordt uitgevoerd.

Mensenrechtenorganisaties en kritische advocaten stellen dat het vuurpeloton een overblijfsel is uit de tijd van het Wilde Westen en dat deze optie zo snel mogelijk moet worden afgeschaft. Gardner zit al meer dan twee decennia in een dodencel wegens moord op een advocaat in 1985 tijdens een uitbraakpoging uit een rechtbank. Als zijn executie doorgaat, dan is het de derde keer in ruim dertig jaar tijd dat een Amerikaan ter dood wordt gebracht door een vuurpeloton.