'Twitter belangrijker opsporingsmiddel dan tv'

Binnen twee of drie jaar zijn de zogeheten social media als opsporingsmiddel belangrijker dan televisie en kranten. Dit verwacht de Eindhovense politiechef Gerard Goossens, schrijft hij op zijn weblog. Aanleiding voor zijn opmerking is de zaak rond de aanranding van een 13-jarig meisje in Eindhoven.

Het meisje werd in februari in een winkel in Eindhoven aangerand door een man. De politie kreeg uiteindelijk veertig bruikbare tips binnen, waarvan driekwart door de inzet van Twitter. Door de vele tips is de dader volgens de politie inmiddels bekend en is zijn aanhouding naar verwachting aanstaande.

De verdachte was op bewakingscamera's duidelijk te zien. De beelden zijn maandag in het televisieprogramma 'Bureau Brabant' vertoond, met daarbij de oproep aan kijkers de politie te bellen als ze de man herkenden. Dezelfde oproep werd ook op het Twitterkanaal van de Eindhovense politie geplaatst, met een link naar de foto. Het bericht is door ruim honderd mensen doorgetwitterd met een bereik van ruim vijftienduizend volgers.

De Eindhovense politiechef zegt versteld te staan van het effect van Twitter. Zo zou onder meer Geen Stijl aandacht hebben besteed aan de zaak door het bericht op Twitter. Vooral het bericht op Geen Stijl zou hebben geleid tot veel tips. "Twitter heeft in dit geval waarde toegevoegd aan de opsporing", schrijft de politiechef.

Toch zal volgens hem steeds een zorgvuldige afweging over bijvoorbeeld de aard en ernst van wat er is gebeurd de grondslag zijn bij de keuze voor dit soort 'publieke' hulpmiddelen. Ondertussen verkent de regiopolitie volop de mogelijkheden van nieuwe, eigen media, meldt Goossens.