'Wethouder Noord/Zuidlijn niet terug in college'

Opnieuw ruimt in Amsterdam een wethouder het veld die verantwoordelijk is voor de Noord/Zuidlijn. PvdA'er Hans Gerson keert niet terug in het nieuwe college. Het Parool schrijft vrijdag op basis van ingewijden dat VVD'er Eric Wiebes de portefeuille van Gerson waarschijnlijk overneemt.

De portefeuilleverdeling is nog niet definitief, maar volgens de krant levert de PvdA straks drie wethouders en GroenLinks en VVD ieder twee. Het is de bedoeling dat het collegeprogramma, waaraan nog wordt gewerkt, volgende week wordt gepresenteerd.

Het lijkt erop dat de overige PvdA-wethouders wel terugkeren in het college. Interim-burgemeester Lodewijk Asscher houdt Onderwijs en Financiën, Carolien Gehrels krijgt Economische Zaken en houdt Cultuur en Freek Ossel zal in ieder geval verantwoordelijk zijn voor Wonen.

De tweede VVD-wethoudersplek gaat waarschijnlijk naar fractieleider Eric van der Burg. Hij krijgt waarschijnlijk Zorg, Sport en Schiphol onder zijn hoede.

Voor de post van Wiebes was overigens eerst Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert gepolst, maar mede op aandringen van Mark Rutte bedankte zij. Ze staat op de vierde plaats van de kandidatenlijst van de VVD voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest krijgt gezelschap van voormalig PSP-Kamerlid Andrée van Es. Daarmee keert GroenLinkser Marijke Vos definitief niet terug in het college. Van Es zou Werk en Inkomen en Diversiteit (integratie) in haar portefeuille krijgen.