Mexicaanse drugsbaron opgepakt

Mexicaanse militairen hebben na een vuurgevecht met verdachte bendeleden een drugshandelaar opgepakt, die in de Verenigde Staten een prijs van twee miljoen dollar op zijn hoofd heeft staan. Dat hebben het Mexicaanse leger en openbaar ministerie donderdag gezegd. Bij het gevecht kwamen drie personen om het leven, twee verdachten raakten gewond.

José Gerardo Alvarez Vazquez, alias 'El Indio' of 'El Chayan', wordt ervan verdacht het geweld in de staten rond Mexico-Stad te hebben aangewakkerd om de controle over het drugskartel Beltran Leyva naar zich toe te trekken.

Alvarez Vazquez (45) werd woensdag met veertien andere verdachten gearresteerd na een vuurgevecht in de rijke wijk Huixquilucan, ten westen van de hoofdstad. Onbekend is of de drie doden militairen of bendeleden waren.

Volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken is Alvarez Vazquez een belangrijk lid van het drugskartel en was hij betrokken bij grote drugsdeals in Mexico, Midden- en Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. In 1997 werd hij in Californië aangeklaagd. Het ministerie van buitenlandse zaken loofde een beloning uit van twee miljoen dollar voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden.