Staf TVM-schaatsploeg ingekrompen

De TVM-schaatsploeg haalt flink de bezem door het begeleidingsteam. Liefst zeven mensen kunnen hun biezen pakken, omdat de ploeg van onder meer Sven Kramer met nieuw bloed nieuwe impulsen hoopt te krijgen.

Zo moeten schaatstrainer Kosta Poltavets, teamdokter Hans van Kuijk, voedingsdeskundige Joris Hermans, inspanningsfysioloog Gerard Rietjens, fysiotherapeut Alle Sterk, logistiek manager Gerrit Mooij en sportpsycholoog Hardy Menkehorst hun biezen pakken.

Teammanager Patrick Wouters geeft uitleg over de beslissing. "Dit is geen diskwalificatie van deze mensen. Wij hebben tussen de zes en tien jaar met hen gewerkt. Hier wordt niet gedumpt. De belangrijkste reden dat wij afscheid van deze zeven nemen, is dat wij op zoek zijn naar nieuwe dynamiek in ons team. Het is toch een verschil of je een of twee jaar met iemand werkt of al meer dan zes jaar je bijdrage levert."

TVM is nog in onderhandeling met schaatstrainer Geert Kuiper. Voor hem wordt een nieuwe functie binnen het team gezocht. Ook krachttrainer Jim McCarthy mag nog twee jaar blijven, maar de Amerikaan heeft nog geen ja gezegd op het aanbod. Zijn fitnessprogramma roept in de schaatswereld nogal wat vraagtekens op, omdat het voor veel schaatsers te zwaar is.

Na de Olympische Spelen in Vancouver werd al aangekondigd dat de bezem door de TVM-ploeg werd gehaald en nu lijken Wouters en coach Gerard Kemkers de daad bij het woord te voegen. Als mogelijke versterkingen zijn onder meer Bart Veldkamp en oud-VPZ-coach Erik Bouman in beeld. "Maar ik had graag meer kandidaten. Ik vind in het Nederlandse schaatsen de spoeling best dun. Het is te hopen dat de schaatsers die deze winter gestopt zijn, zoals Renate Groenewold, het vak van coach oppakken," zegt Wouters.