Huisbezoeken bij uitwonende studenten

Met huisbezoeken wordt vanaf volgende maand gecontroleerd of studenten met een beurs voor uitwonenden stiekem thuis wonen. De intensieve controles zijn een proef van het ministerie van Onderwijs, de gemeente Amsterdam en de Dienst Uitvoering Onderwijs.

De proef begint in Amsterdam. Binnenkort volgen Den Haag, Rotterdam, Twente en de kop van Noord-Holland. Voor de zomer moeten meer dan duizend studentenhuizen worden bezocht.

Studenten met een beurs voor uitwonenden krijgen een hogere studiebeurs van 266 euro per maand omdat ze zelf in hun levensonderhoud moeten voorzien en huur moeten betalen. Een thuiswonende student krijgt 96 euro. Voor thuiswonenden kan het daarom verleidelijk zijn om een vals adres op te geven om zo een hogere studiebeurs te ontvangen.

De fraude met studiebeurzen kan volgens staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsteveldt (CDA) in de miljoenen lopen. De bezoeken moeten het in de toekomst gemakkelijker maken om fraudeurs op te sporen, bijvoorbeeld door bij te houden wat een aanwijzing voor fraude kan zijn.

Ook de wetgeving moet volgens het ministerie hierdoor worden verscherpt. Zo kan worden gedacht aan boetes, het terugvorderen van te veel ontvangen geld of het stopzetten van de studiebeurs. De nieuwe regels moeten voor het schooljaar van 2011/2012 van kracht worden.