Nederlander Ierse cel in om bommelding

Tranen hielpen de 44-jarige Jorge F. niet tijdens de zitting voor een rechtbank in Ierland, waar hij moest voorkomen wegens valse bommeldingen aan boord van een Boeing 767 van ArkeFly, die in januari uiteindelijk een voorzorgslanding moest maken in Ierland. Rechter Donagh McDonagh veroordeelde de Nederlander tot 27 maanden celstraf. Hij moet daar 12 maanden van uitzitten, zo meldde dagblad The Irish Times.

Het vliegtuig was op 13 januari met 231 passagiers onderweg van Schiphol naar de Antillen. F., die voor de veroordeling van donderdag al beschikte over een imposant strafblad, had volgens zijn advocaat al vier blikjes bier en een fles wijn achter de kiezen toen hij aan boord ging.

In het toestel kreeg hij ruzie met het personeel over de prijs van een flesje wijn. Op een bepaald moment begon de man te roepen dat er een bom aan boord was. De piloot van het vliegtuig besloot daarop een voorzorgslanding uit te voeren op de Ierse luchthaven Shannon. Het toestel moest worden geïnspecteerd en kon pas uren later weer opstijgen.

De verdachte huilde en beefde gedurende de zitting voor de rechtbank in de plaats Ennis, die een uur duurde. De rechter toonde zich echter onverbiddelijk: "Tranen doen mij niks". McDonagh memoreerde de tachtig veroordelingen tegen F. uit het verleden, wegens diefstallen, drugs- en geweldsdelicten en verkeersovertredingen.