President Ahmadinejad bezoekt Zimbabwe

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft donderdag zijn Iraanse ambtgenoot Mahmoud Ahmadinejad verwelkomd. Ahmadinejad is in het Afrikaanse land omdat hij vrijdag in Bulawayo, de tweede stad van Zimbabwe, een handelsexpositie opent. Iran is de grootste exposant op deze expositie.

Ahmadinejad gaat tijdens zijn bezoek langs bij een autofabriek en een textielbedrijf dat gefinancierd wordt door Iran. Daarnaast organiseert Mugabe een staatsdiner voor Ahmadinejad.

De Gezamenlijke commissie van Iran en Zimbabwe zei voorafgaand aan het bezoek dat de twee landen toegewijd zijn aan 'de bevordering van vrede en stabiliteit in hun respectieve regio's'. In een persbericht schreef de commissie dat Iran heeft voorgesteld tractoren te bouwen in Zimbabwe. Bovendien werd de commissie het eens over het opzetten van een gezamenlijk investeringsbedrijf. Dit bedrijf moet helpen de industrie-, energie-, mijn- en watersector te ontwikkelen. Daarnaast zal het hulp verlenen bij sociale en financiële dienstverlening.

Submitter:  Bron: Novum/AP