Man op 'no-fly'-lijst toch op vlucht naar VS

Een man die op een officiële 'no-fly'-lijst stond heeft in West-Afrika toch aan boord weten te komen van een verkeersvliegtuig naar de Verenigde Staten. De passagier werd donderdag van boord gehaald toen het toestel met bestemming New York een tussenlanding maakte in Puerto Rico. Vlucht 215 van Delta Airlines kwam uit Abuja in Nigeria en had een tussenstop gemaakt in Dakar in Senegal.

Het was onduidelijk waar de man was ingestapt. De Amerikaanse autoriteiten deden geen mededelingen over zijn naam of nationaliteit. Volgens passagiers werd de man, achter in de twintig en gekleed T-shirt en spijkerbroek, door een Amerikaanse agent uit het vliegtuig geleid. Nadat de man van boord was gehaald deelde de gezagvoerder over de intercom mee dat hij boven de Atlantische Oceaan te horen had gekregen dat er een passagier aan boord was die niet mee had gemogen omdat hij een 'ernstig veiligheidsrisico' vormde.

"Het goede nieuws is dat er niets gebeurd is en dat wij allemaal veilig zijn", zei passagier Joan Mower. "De vraag is hoe deze kerel op de no-fly-lijst op een vliegtuig van Delta Air Lines naar New York kon komen zonder dat Delta daar van afwist?" Een woordvoerster van Delta zei dat alle namen voor het vertrek uit Dakar waren gecheckt.

In december werd een aanslag op een vliegtuig van Schiphol naar Detroit verijdeld. De dader was ingestapt in Nigeria, het oorspronkelijke vertrekpunt van de vlucht.