'CDA-programma het vaagst'

Het CDA grossiert in vage verkiezingsretoriek. Het verkiezingsprogramma van de partij van demissionair premier Jan Peter Balkenende krijgt als enige een onvoldoende (5,1) voor duidelijke taal. PvdA en SP zijn met een ruime acht de duidelijkste partijen, blijkt uit onderzoek van de website Vaagtaal.

Vaagtaal onderzocht de verkiezingsprogramma's op 'onduidelijke, dubbelzinnige, misleidende, overbodige en storende woorden'. Zo beet de website zich stuk op de volgende passage van het CDA-programma over de zorg: "Het persoonlijke contact tussen zorgverlener en zorgvrager moet veel meer als specifiek kwaliteitsaspect van de zorg worden gewaardeerd. Dit leidt tot een beter begrip van de zorgvraag door de zorgaanbieder, die via maatwerk en een integrale benadering deze vraag meer adequaat dan voorheen kan beantwoorden."

Vaagtaal zet daar een passage van de SP tegenover. "Marktwerking botst met de bezieling van medewerkers en is funest voor hun motivatie." Of je het er nu mee eens bent of niet, het SP-standpunt over de zorg is klip en klaar, concludeert de website.

Na de PvdA (8,3) en SP (8,1) scoren ook GroenLinks (7,3), VVD (7,1) en D66 (7,0) een ruime voldoende. De ChristenUnie krijgt een 6 en de Partij voor de Dieren is met een 5,5 net over. Het programma van de PVV is nog niet bekend.

Vaagtaal publiceerde ook nog de top 5 van verkiezingsvaagtaal, de 'meest gebruikte trucs waarmee politici hun boodschap markeren'. Bovenaan prijkt de 'liefde voor loze kreten'. Zo schreef D66 op dat een faillissement een 'leermoment' is.

Op de tweede plek staan de vele zinnen in de lijdende vorm, om zo te verhullen wie verantwoordelijk is. "Verwilderde katten (Felis catus) worden niet langer gedood, maar worden gevangen, gecastreerd of gesteriliseerd, geresocialiseerd en geplaatst in gastgezinnen?", meldt de Partij voor de Dieren.

Het gebruik van containerwoorden is ook populair. Zo wil de PvdA met 'duurzaam' loopbaanbeleid en goede arbeidsomstandigheden voorkomen dat mensen vroegtijdig verslijten. Oubollige woorden staan op plaats vier. Hier viel Vaagtaal over deze passage van de ChristenUnie: "De Nederlandse overheid zoekt aansluiting bij Europese initiatieven om dit te bewerkstelligen."

Hekkensluiter zijn woorden waarmee een slag om de arm wordt genomen. Ter illustratie viste Vaagtaal de passage 'en dan wordt de arbeidskorting substantieel verhoogd' uit het programma van de VVD.