Nieuwe soorten ontdekt op Borneo

Een kikker zonder longen, een vliegende kikker en een slak die liefdespijlen afvuurt. Het zijn slechts enkele van de 123 voorheen onbekende diersoorten die sinds 2007 op Borneo zijn ontdekt in een project dat als doel heeft een van de oudste regenwouden ter wereld te beschermen.

"De uitdaging is er zorg voor te dragen dat deze waardevolle landschappen ook voor toekomstige generaties behouden blijven", zegt het Wereldnatuurfonds in een rapport (pdf) donderdag.

De zoektocht naar nieuwe soorten was onderdeel van het project Hart van Borneo, dat in februari 2007 van start ging met steun van het WNF en de drie landen die het eiland delen. Doel van het project is de bescherming van 220.000 vierkante kilometer regenwoud, door Charles Darwin beschreven als 'één grote weelderige broeikas door de natuur zelf vervaardigd'.

Ontdekkingsreizigers bezoeken Borneo al eeuwenlang, maar grote delen van het binnenland moeten nog biologisch worden verkend.

Enkele ontdekkingen die wetenschappers van het project deden zijn de grootste wandelende tak ter wereld (56,7 centimeter), een vuurkleurige slang en een vliegende kikker die de kleur van zijn huid en ogen kan aanpassen. In totaal werden 67 planten, 29 gewervelden, zeventien vissen, vijf kikkers, drie slangen, twee hagedissen en een nieuwe vogelsoort ontdekt.

Een van de opmerkelijkste ontdekkingen was een slak die liefdespijlen afvuurt op zijn partner. De slak heeft een staart die drie keer langer is dan zijn kop. Wanneer het dier paart schiet de slak 'pijltjes' van calciumcarbonaat af die een hormoon in de partner injecteren. Wanneer de slak rust wikkelt hij zijn staart om zich heen.