Wilders: stop cartoonist verschrikkelijk triest

Geert Wilders noemt het verschrikkelijk triest dat cartoonist Kurt Westergaard stopt met tekenen. De Deense tekenaar van de omstreden Mohammed-cartoon zei donderdag in een interview in dagblad De Limburger dat hij stopt omdat hij 'voor veel mensen een te grote risicofactor is geworden'.

PVV-leider Wilders zegt Westergaard en zijn keuze te respecteren. "Maar het is een slag in het gezicht van de vrijheid van meningsuiting dat een cartoonist stopt omdat de druk te groot werd door bedreigingen en een aanslag op hem."

Westergaard werd in 2006 wereldberoemd door zijn omstreden cartoon van de islamitische profeet Mohammed met een bom als tulband. De tekening maakte deel uit van een reeks in de Deense krant Jyllands-Posten.

Veel moslims waren boos omdat Mohammed in verband werd gebracht met terrorisme. Anderen vonden het sowieso niet kunnen om de profeet af te beelden. De boze moslimreacties leidden op hun beurt tot verontwaardigde reacties uit de westerse wereld.

Westergaard was sindsdien het mikpunt van bedreigingen. In februari 2008 werd in Denemarken een aantal mensen opgepakt voor het beramen van een aanslag op de tekenaar. Op 1 januari van dit jaar probeerde een Deense Somaliër met een mes en een bijl het huis van Westergaard binnen te dringen. De politie schoot hem neer.

Ook medewerkers van de krant werden na de aanslag extra bewaakt. Voor Westergaard is dit nu reden te stoppen met het maken van cartoons.