Kurt Westergaard stopt als cartoonist

De Deense cartoonist Kurt Westergaard stopt binnenkort met het tekenen van spotprenten voor de Deense krant Jyllands-Posten. "Er zijn nu te veel mensen die door mijn cartoon in een isolement moeten leven", stelde Westergaard in een donderdag gepubliceerd interview met dagblad De Limburger.

De 75-jarige Westergaard is de tekenaar van een aantal omstreden spotprenten over de islamitische profeet Mohammed. Sinds de publicatie van de gewraakte afbeeldingen, is de tekenaar zijn leven niet meer zeker. Op nieuwjaarsdag probeerde een Somaliër hem in het bijzijn van zijn kleindochter te vermoorden.

Inmiddels wordt Westergaard dag en nacht bewaakt. Volgens de cartoonist is hij in november op 'onvrijwillige vakantie' gestuurd door Jyllands-Posten. "Ik heb altijd aan mensen van de krant gevraagd of ik een veiligheidsrisico was. Of ik moest stoppen. Nee, zeiden ze altijd. Maar na november ervaar ik dat wel zo", aldus de cartoonist. "Binnenkort praat ik weer met ze. Maar ik weet nu al dat ik stop met het maken van cartoons."