Marcouch op vijftiende plaats PvdA-lijst

Ahmed Marcouch, de oud-stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Slotervaart, staat op de vijftiende plaats van de concept-kandidatenlijst van de PvdA. De lijst werd dinsdag in Den Haag gepresenteerd door lijsttrekker Job Cohen.

Marcouch, die in maart tevens werd gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad, werd door Cohen gepresenteerd als 'hoogste nieuwe binnenkomer'. De top tien bestaat uit bekende gezichten. Cohen wordt gevolgd door oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak, oud-minister Ronald Plasterk, fractievoorzitter Mariëtte Hamer en Kamerlid Jeroen Dijsselbloem.

Oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma, Kamerlid Diederik Samsom, Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en de oud-staatssecretarissen Frans Timmermans en Sharon Dijksma staan op plaats zes tot en met tien. De PvdA houdt bij deze verkiezingen wederom vast aan een strikte man-vrouwverdeling.

Volgens Cohen is de lijst, die komend weekeinde door het congres officieel moet worden vastgesteld, evenwichtig en een goede afspiegeling van de samenleving. "Dit is Nederland." Cohen zei het verder te betreuren dat oud-minister Eberhard van der Laan zich heeft teruggetrokken. Hij gaf maandag aan te gaan voor het burgemeesterschap van Amsterdam. "Ik vind het jammer, maar ik begrijp zijn overwegingen."

Relatief laag op de lijst staan de huidige Kamerleden Mei Li Vos (38) en Paul Kalma (41). Zij zitten allebei sinds 2006 in de Kamer. John Leerdam staat op 33. Hekkensluiter op de zeventigste plaats is oud-voorzitter van de FNV Lodewijk de Waal.

Marcouch op vijftiende plaats PvdA-lijst
Marcouch op vijftiende plaats PvdA-lijst (Foto: Novum)