Dertig jaar cel geŽist voor doodslag Hurwenen

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft dinsdag dertig jaar cel geëist tegen de 49-jarige Marcel B. en zijn 22-jarige zoon Mark. Het tweetal staat terecht voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Aart (52) en Bas de Lang (23) in september 2008.

Volgens justitie was er sprake van doodslag. Aanvankelijk werd nog uitgegaan van moord, maar daar is toch te weinig bewijs voor, stelt de officier van justitie. De twee slachtoffers, vader en zoon, werden in de nacht van 23 op 24 september in hun woonboerderij in het Gelderse Hurwenen met tape vastgebonden en met een pistool door het hoofd geschoten.

Volgens de officier van justitie werden de twee slachtoffers geëxecuteerd terwijl ze op de grond op hun zij lagen. Daarna zou het huis door Marcel in brand zijn gestoken. Daarbij liep de 49-jarige verdachte uit Hellevoetsluis zelf zware brandwonden op. Justitie stelt dat de doodslag op de twee slachtoffers uitvoerig is voorbereid. Voor de overval op de woning van de slachtoffers hebben de verdachten volgens het OM onder meer met een auto in de buurt van het huis rondgereden om de omgeving te verkennen.

Volgens verschillende zakenrelaties van Marcel B. was een ruzie over geld het motief voor de dubbele moord op vader en zoon De Lang. Dat bleek uit meerdere verklaringen die de rechter voorlas. "Uit fiscaal onderzoek is gebleken dat er heel veel schulden waren. Dat slaapt niet lekker", aldus de rechter, die stelde dat de schuld minstens tweehonderdduizend euro bedroeg.

Marcel B. zou in de nacht van de moord bij textielhandelaar Aart de Lang hebben aangeklopt en hem tevergeefs om geld hebben gevraagd. De 49-jarige verdachte zou het geld nodig hebben gehad om zijn schulden bij onder meer malafide Marokkaanse geldverstrekkers te vereffenen. B. zou onder dwang van die geldverstrekkers naar het huis van vader en zoon De Lang zijn gereden. Justitie gelooft daar niets van omdat alleen de vriendin van Marcel B. deze lezing bevestigt. De twee verdachten zelf ontkennen overigens iets met de dubbele moord te maken te hebben.

In een emotionele slachtofferverklaring vertelde de moeder van Bas nog steeds niet te aanvaarden dat haar zoon dood is. "Langzaam besef ik steeds meer dat mijn zoon er niet meer is. Ik houd van hem, ik mis hem."

Drie weken na de dood van vader en zoon De Lang werd het lichaam van de 20-jarige Ricky S. uit Hellevoetsluis aangetroffen in een vennetje nabij Hurwenen. Volgens het OM is de 20-jarige samen met Marcel en Mark B. in een auto naar het huis van Aart en Bas de Lang gereden. Nadat het huis van vader en zoon De Lang in brand was gestoken, zijn Marcel en Ricky gevlucht richting het vennetje, stelt het OM. In een poging het vennetje over te steken, zou Ricky zijn verdronken.

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.