Acht jaar voor helper moslimextremist

Een Indonesiër die de Maleisische moslimextremist Noordin Top onderdak bood terwijl hij wist dat hij door de autoriteiten werd gezocht, is dinsdag op grond van Indonesische antiterreurwetten tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Volgens de politie had de 40-jarige Saefudin Zuhri in 2005 een huis aan Noordin verhuurd en hem verscheidene keren ontmoet zonder de autoriteiten van zijn verblijfplaats op de hoogte te stellen. Zuhri voerde aan dat Noordin een andere naam gebruikte en dat hij diens ware identiteit niet wist. Volgens de rechtbank was dat niet alleen onwaar, maar was hij juist degene die Noordin had geïntroduceerd bij een terroristische groep in Zuid-Sumatra.

Noordin was ruim zeven jaar voor de autoriteiten op de loop voor hij in september in een vuurgevecht met de politie werd gedood. Hij zou als bommenmaker betrokken zijn geweest bij vijf grote aanslagen in Indonesië, waaronder de aanslagen van 2002 op Bali. Hij zou ook de hand hebben gehad in de aanslagen op twee luxe hotels in juli 2009 in Jakarta. Zuhri werd drie weken voor die aanslagen opgepakt nadat de politie bij zijn huis in Midden-Java een voorraad explosieven had gevonden.