Korte staking ambtenaren in Nijmegen

Vijfhonderd ambtenaren van de gemeente Nijmegen hebben dinsdagmiddag hun werk neergelegd omdat zij een nieuwe cao eisen. De ambtenaren komen van verschillende afdelingen en staken van 13.00 tot 17.00 uur, meldt een woordvoerder van vakbond AbvaKabo FNV. De gemeenteambtenaren hebben volgens de bond al tien maanden geen cao.

Een paar honderd actievoerders waren volgens de zegsvrouw aan het begin van de middag aanwezig in de centrale hal van het stadhuis. Kort daarna keerden zij huiswaarts. De korte staking is het startsein voor meer ambtenarenacties. Mogelijk volgt donderdag een actie van ambtenaren in Arnhem, maar het is nog niet duidelijk of dit ook een werkonderbreking is. Volgende week donderdag leggen ambtenaren van de gemeente Haaksbergen het werk neer. Op 18 mei gebeurt dit in de gemeente Westland.

Volgende week vrijdag kunnen mensen in Den Haag, Utrecht en Haarlem gratis parkeren, omdat dan de parkeercontroleurs een dag lang het werk neerleggen. Op die dag staakt ook de Haagse brandweer. De veegdiensten uit in ieder geval Utrecht en Den Haag sluiten zich enkele dagen bij de stakers aan.

Eerder werd al bekend dat de vuilnismannen in Amsterdam op Koninginnedag het werk willen neerleggen. Mogelijk volgen de reinigingsdiensten in Den Haag en Utrecht. Deze staking kan nog via de rechter verboden worden.