Borstkanker mogelijk eerder te zien via tepelvocht

Een analyse van tepelvocht kan mogelijk in een vroeger stadium aantonen of een vrouw borstkanker heeft. Onderzoekers van het UMC Utrecht kunnen nu via tepelvocht de diagnose bevestigen bij vrouwen bij wie borstkanker is vastgesteld. Een groot onderzoek moet uitwijzen of via tepelvocht inderdaad eerder dan bijvoorbeeld via een MRI-scan of röntgenfoto borstkanker is vast te stellen.

Karijn Suijkerbuijk, die donderdag aan het UMC Utrecht promoveert op haar onderzoek, bekeek het tepelvocht van negen vrouwen bij wie net borstkanker was vastgesteld. Ze vergeleek dit met vrouwen met een sterk vergrote kans op borstkanker. Ter controle analyseerde ze vocht van 63 gezonde vrijwilligers.

Dat uit dit onderzoek blijkt dat er duidelijke verschillen in het tepelvocht van vrouwen met en zonder borstkanker zijn te vinden, is volgens Suijkerbuijk nog maar het begin. Aan het grote onderzoek van het UMC Utrecht doen 350 vrouwen mee, van wie jaarlijks tepelvocht wordt afgenomen.

Het tepelvocht wordt verkregen via kolven, een eenvoudige procedure die minder belastend zou zijn dan een MRI-scan of een röntgenfoto. De onderzoekers kijken in het tepelvocht naar methyleringspatronen in het DNA.

Methylering is een chemische verandering die genen aan en uit kan zetten. Bij het ontstaan van borstkanker worden genen uitgeschakeld die kanker onderdrukken. Staan de genen uit, dan kan dat een eerste teken van het ontstaan van borstkanker zijn. Als het lukt op deze wijze borstkanker in een vroeger stadium aan te tonen, kan jaarlijkse tepelvochtanalyse onderdeel worden van de standaardscreening op borstkanker, zegt Suijkerbuijk.