Australië getroffen door aardbeving

Het westen van Australië is dinsdag opgeschrikt door een aardbeving met een momentmagnitude van 5,0. Vooralsnog zijn er geen doden of gewonden gevallen, wel zijn er daken van gebouwen ingestort en werden scholen, ziekenhuizen en mijnen geëvacueerd. In het getroffen gebied liggen de grootste goudmijnen van Australië.

Het epicentrum van de aardbeving lag volgens de Australische geologische dienst Geoscience Australia ongeveer tien kilometer ten zuidwesten van het stadje Kalgoorlie-Boulder. Volgens wetenschapper David Jepsen van Geoscience Australia vond de beving behoorlijk dicht aan de oppervlakte plaats en kon hij honderden kilometers verderop gevoeld worden. "Dit is de grootste gebeurtenis in de afgelopen 25 jaar in dit gebied, en het kan zelfs de allergrootste gebeurtenis zijn sinds we met de metingen zijn begonnen", aldus Jepsen.

Alle mijnen in het gebied werden ontruimd, zei Paul Howes van de Australische Arbeidersbond. "We zorgen ervoor dat er geen mijnen worden geopend, voordat alle veiligheidscontroles afgerond zijn", aldus Howes.

In Kalgoorlie, bijna zeshonderd kilometer ten oosten van Perth, worden meer dan vijftig mijnen geëxploiteerd.