Vliegverkeer komt langzaam op gang

Dinsdagochtend zijn weer verschillende vluchten vanaf Schiphol vertrokken. Maandag gingen de eerste passagiersvluchten de lucht in sinds het Nederlandse luchtruim werd gesloten. Met het vertrek van de vluchten dinsdag lijkt het Nederlandse vliegverkeer weer enigszins op gang te komen.

De vliegtuigen die dinsdag vertrokken, zijn onder meer onderweg naar Parijs, Rome, Barcelona en Madrid. Het luchtruim boven Nederland werd maandagavond weer opengesteld, nadat het sinds donderdag 18.00 uur op slot was gegaan wegens de vulkanische aswolk uit IJsland.

Het Europese luchtruim is maandag door de Europese transportministers onderverdeeld in drie zones: een zone waar geen as is, een zone met veel as, waar het luchtruim gesloten is en een 'tussenzone'. In deze zone zijn er wel asdeeltjes in de lucht, maar door de lage concentratie vormen deze geen gevaar voor de luchtvaart. Nederland valt in deze tussenzone.

Schiphol roept reizigers op niet zomaar naar het vliegveld te komen, maar contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om erachter te komen of de vlucht doorgaat. De verwachting was maandagavond dat het nog zeker een week zou duren voor alles weer op schema loopt op Schiphol.