PVV trekt 800 miljoen uit voor politie

De PVV wil 800 miljoen euro investeren in meer blauw op straat. Met het geld moeten de huidige vijftigduizend agenten gezelschap krijgen van tienduizend nieuwe collega's. In het partijprogramma van de partij van Geert Wilders staat dat het geld wordt weggehaald bij 'linkse hobby's' als ontwikkelingssamenwerking en Defensie, schrijft De Telegraaf.

Volgens Wilders is er een chronisch tekort aan blauw op straat. Dat zou blijken uit de situatie in probleemwijken in onder meer Gouda en Culemborg. De nieuwe agenten zouden zich moeten bezig houden met criminelen pakken en rust op straat brengen. Voor bureauwerk en 'burgertje pesten' zijn ze niet bedoeld.

Ook in het strafstelsel gaat het roer om als het aan de PVV ligt. Zo worden tbs en taakstraffen volledig afgeschaft en komen er minimumstraffen en hogere maximumstraffen. Ook wil hij een variant op het Amerikaanse principe 'three strikes, you're out'. Na drie geweldsmisdrijven moet iemand standaard levenslang krijgen.

De gevangenissen moeten verder versoberd worden. Dat betekent: geen televisie, internet en dvd's meer en recreatietijd moet verdiend worden met goed gedrag. De PVV wil 16-jarigen volgens het volwassenenrecht berechten.

Het programma van de partij wordt vrijdag officieel gepresenteerd.